O MNIE

MISJA

Misją Fundacji Dr Laskus jest promocja i ochrona zdrowia jamy ustnej. Misja ta jest realizowana poprzez cykliczne edukowanie społeczeństwa, ale także świadczenie nieodpłatnej pomocy medycznej.

Edukacja:

Podstawowym i najważniejszym celem fundacji jest zwiększenie świadomości społecznej w zakresie dbałości o jamę ustną.

Jak wskazują wyniki kolejnych badań, zdrowie jamy ustnej jest obszarem mocno zaniedbywanym przez Polaków. Powszechnym problemem w Polsce jest próchnica wśród dzieci, jednak także dorośli cierpią na liczne dolegliwości związane z niedostateczną higieną i profilaktyką jamy ustnej.

Cele fundacji w obszarze edukacji to:

• edukacja dzieci i dorosłych w zakresie profilaktyki i higieny jamy ustnej, jej estetyki i możliwości leczenia
  • edukacja rodziców w zakresie dbałości o jamę ustną swojego dziecka od najmłodszych lat i kształtowania w dziecku odpowiednich nawyków
  • przełamywanie strachu przed dentystą i zachęcanie do regularnych wizyt kontrolnych
  • zwiększanie świadomości na temat wpływu chorób jamy ustnej na zdrowie ogólne
  • podnoszenie kwalifikacji polskich lekarzy
  • zachęcanie do uśmiechu, propagowanie uśmiechu jako idei ? atrybutu wskazującego na otwartość, szczerość, życzliwość

Ochrona zdrowia:

Drugi istotny obszar działania fundacji to kliniczna pomoc stomatologiczna osobom w trudnej sytuacji finansowej.

Fundacja świadczy nieodpłatną pomoc medyczną:

• dzieciom niepełnosprawnym intelektualnie oraz o innym rodzaju niepełnosprawności, uniemożliwiającej współpracę z lekarzem dentystą.

Dzieci niepełnosprawne intelektualnie najczęściej nie współpracują ze stomatologiem, czego efektem są wieloletnie zaniedbania w zakresie leczenia jamy ustnej. Gdy wreszcie trafiają na fotel dentystyczny, bardzo często wymagają wielokierunkowego leczenia i serii zabiegów. Ze względu na odczuwany przez nie silny stres, bądź też niemożność czysto fizyczną, leczenie może być przeprowadzane jedynie w znieczuleniu ogólnym. Narkoza i współpraca kilku lekarzy, którą znieczulenie umożliwia, pozwala również na przeprowadzenie leczenia w krótszym czasie.

• Osobom dorosłym w trudnej sytuacji finansowej, których leczenie wymaga współpracy interdyscyplinarnej oraz zastosowania zaawansowanych metod.

Przy zaawansowanych schorzeniach jamy ustnej lub złożonych przypadkach klinicznych, obejmujących na przykład nieprawidłowości w układzie dróg oddechowych, konieczna jest współpraca lekarzy różnych specjalności. Leczenie zespołowe jest też często konieczne w przypadkach powypadkowych.

We wszystkich przypadkach Fundacja Dr Laskus świadczy zarówno pomoc medyczną, jak i pośredniczy w zbieraniu środków finansowych na leczenie.

Dr Laskus na międzynarodowej konferencji MIS GLOBAL 2018

Nie ma skutecznej, przewidywalnej w skutkach opieki nad pacjentami bez podążania za światowymi trendami wiedzy i innowacyjne...

Dr Laskus na konferencji Meet the Master

W dniach 8-9 grudnia w Warszawie już po raz trzeci odbyła się konferencja Meet the Master organizowana przez stowarzyszenie ...